Sup brett

Har du vurdert å lære deg hvordan du bruker et SUP brett? Da har du flaks – her har vi nemlig samlet noen ypperlige tips til deg som vil komme i gang med paddle board/SUP brett.

Men før vi starter kan det være greit å forklare kort hva et SUP brett er, og hvorfor det har blitt så populært over hele verden.

Paddle boarding er når du står på et flytende brett og bruker en åre for å manøvrere deg rundt på vannet. Derav navnet, Stand Up Paddle Board – forkortet til SUP.

SUP brett ble inspirert av surfing, men fremfor å sitte på brettet mens du venter på neste bølge, er det altså årebevegelsen som skyver deg fremover.

Tre grunner til at du vil elske SUP brett

Når du først har prøvd det, kommer du til å få hekta. Det hører vi fra flere som har begynt med denne fantastiske formen for trening og friluftsaktivitet.

Her er tre gode grunner til at du også kan få hekta:

Mer inspirasjon? Sjekk ut 10 gode grunner til å prøve SUP brett her

Du kan gjøre det med venner

Ingenting er vel bedre enn friluftsaktiviteter du kan gjøre med venner. Ta med bestevennen, kjæresten eller til og med hunden på brettet en dag!

Det er super trening

SUP brett er en fantastisk trening for hele kjernemuskulaturen. Dropp det svette treningssenteret og kom deg ut i frisk luft med et paddle board.

Deilig, frisk luft og natur!

Trening er best i naturen. Nyt vakre omgivelser og bruk ditt nye SUP brett som en unnskyldning for å se nye steder i nærmiljøet. 

Er SUP brett vanskelig?

Niks! Med litt vilje suser du bortover vannoverflaten på en dag eller to. Det finnes andre former for SUP som krever mer tid, slik som SUP-surfing og langdistanse. Men du trenger ikke å la deg skremme av at det er vanskelig å starte med paddle boarding.

Typer SUP brett

Det finnes mange typer SUP brett der ute. De kommer i alle mulige former og fasonger. De vanligste brettene som brukes av nybegynnere er 10’6 til 11 fot lange og 31 til 35 tommer brede. (Størrelsen oppgis vanligvis i fot og tommer, men for oss nordboere kan det være greit å vite at dette tilsvarer 320 – 335 cm i lengde og 79 – 89 cm i bredde.)

Med andre ord er SUP brett større enn et typisk surfebrett. 

Er du nybegynner bør du se etter et All Around eller hybrid-bredd som er minst 10’6 fot langt og 31 tommer bredt. Du må også sørge for at brettet har nok volum til å holde vekten din flytende.

Oppblåsbare SUP brett

Oppblåsbare SUP brett kan være veldig praktiske. De kan blåses opp når du skal ut på vannet, men får enkelt plass i ryggsekken eller bagasjerommet når du skal hjem. De flyter også høyere på vannet, som passer perfekt til SUP yoga.

Harde SUP brett

De harde brettene er mer tradisjonelle paddle boards. De er laget av EPS-skum pakket inn i materialer som epoxy, fiberglass, karbonfiber, plast, eller til og med treverk. De er gjerne raskere enn oppblåsbare brett, og passer derfor bedre til SUP-surfing. Harde SUP brett er selvsagt vanskeligere å ta med seg og å oppbevare.

All Around-brett

Hvis du er helt ny på dette er sjansen stor for at du vil ha et All Around SUP brett. Disse er mest vanlige, og de passer perfekt for å lære. Utformingen gjør at de passer godt til flere typer padling.

Fiske-SUP

Ja, dette finnes faktisk. Hvis du vil fiske fra SUP brett ønsker du et bredere brett (minst 31 men gjerne helt opptil 36 tommer). Disse brettene har gjerne påheng der du kan montere fiskestang og annet utstyr.

Yoga på paddle board

Mange elsker å drive med yoga. For optimal frihet og ro i naturen, er det lite som slår yoga på SUP brett. Også er det lekkert på Insta, også! I så fall vil du ha god bredde på minst 31 tommer, og en lengde på minst 10 fot, slik at du kan gjøre så mange øvelser som mulig på vannet.

Touring SUP

For SUP touring handler det om lengre turer, gjerne med litt god hastighet. Da vil du ha et lengre og smalere brett med spiss front og et forskyvningsskrog, som lar deg padle over lengre avstander på nye eventyr.

Brett til SUP-surfing

Hvis du skal drive med SUP-surfing, der du kombinerer tradisjonell surfing med paddle board, bør du se etter et mindre brett som kan manøvrere i bølgene. Dette egner seg best for erfarne brukere.

Hybrid SUP

Hybridbrett passer perfekt for familier eller deg som ønsker litt av alt. Hybridbrett er veldig alsidige, og fra 10’6 til 12 fot lange, med en bredde på 33 til 35 tommer. Her får du litt økt stabilitet også, som passer perfekt for nybegynnere.

Nødvendig utstyr

Dette trenger du for en god opplevelse på ditt nye SUP brett.

Brettet

Selvsagt! Det blir ingen SUP uten et SUP brett.

Åre

Like selvsagt som punktet over. Men vi har hørt om folk som har dratt til stranda for å prøve brettet for første gang, men glemt å kjøpe åre! De fleste årer på markedet kan justeres i lengde. Målet bør være en åre som er 23 – 25 cm lengre enn du er. Hvis du skal SUP-surfe bør den være 15 – 18 cm lengre enn deg, og skal du drive på med SUP racing bør du velge en som er rundt 30 cm lengre enn deg.

Sikkerhetssnor

Du bør alltid bruke dette. Da slipper du at brettet flyter avgårde om du faller av.

Flytevest

Flytevest er påbudt, også på SUP brett. Derfor må du ikke glemme dette, ellers kan det vanke bøter (eller enda verre, alvorlige ulykker!).

Fløyte

Kjempeviktig for å påkalle oppmerksomhet hvis du trenger hjelp.

Egnede klær

Dette kommer helt an på været. Er det kaldt anbefaler vi en våtdrakt. Er det varmt passer vanlige badeklær. Ikke glem solhatt om sommeren, og kjør på med solkremen (vi mener det – og vi snakker av erfaring). Er du lur tar du også med et skift tørre klær i en vanntett pose.

Sko

De fleste brett tåler sko, så det er ingen grunn til å droppe de hvis det er kaldt. Men bruk sko som er egnet til båt og vann. Er det kaldt bør du ta høyde for dette. Ingen liker å padle med forfrosne tær.

Vanntett pose

Her kan du ha håndkle, telefon og kamera. Vil du dobbeltsikre telefonen kan du ha den i en vanntett beholder i tillegg.

Bag til brettet

En oppbevaringsbag til brettet er lurt. Dette beskytter brettet mot slitasjer og skader, så velg en bra en som passer ditt brett.

Første gang ut i vannet

Så du har endelig fått kjøpt alt utstyret og er klar til å gå ut i vannet. Slik gjør du det!

Gå ut i vannet mens du bærer med deg brettet etter håndtaket. Når vannet når knærne setter du brettet på vannet. Legg åren på tvers og sett deg på knærne på SUP brettet.

Øv deg litt på å padle på knærne. Når du føler deg klar, kan du prøve å stå. For å gjøre det flytter du én fot av gangen, og stiller den der du hadde kneet. Fra knebøy-posisjon reiser du deg sakte opp. Hold hælene flatt mot brettet og ta tak i åren.

Når du står oppreist kan du prøve å padle. Når du får opp hastigheten litt blir det også lettere å holde brettet stabilt – tenk første sykkeltur – og jo jevnere hastighet du klarer å holde, jo enklere blir det.

Sliter du med å beholde balansen bør du bruke kjernemuskulaturen din. Stå med føttene parallelt og litt mellomrom mellom de. Tærne skal peke fremover og knærne skal være litt bøyd. Ikke la deg friste til å se ned.

Er det helt håpløst kan det hende du har valgt et for lite SUP-brett.

Ut på vannet

Hold åren riktig

Hold bladet bort fra deg, mot fronten på brettet ditt. Hold lett i T-grepet med en hånd og i skaftet med den andre. Roter håndposisjonen når du bytter padle-side.

Ditt første fall

Plask! Så er du i vannet. Det skjer med selv den mest erfarne paddle boarder. Hvis du først merker at fallet kommer, sikt på vannet og fall vekk fra brettet ditt. Så er det bare å komme seg opp igjen. Hold deg flytende i vannet med beina, grip håndtaket i midten og trekk deg opp. Ikke glem å bruke beina for oppdrift samtidig.

Bli med noen som kan sakene sine

Hvis du er ny på SUP brett kan det være veldig kjekt å bli med noen som har erfaring ut første gang, spesielt hvis du skal et stykke ut på vannet. Ikke glem å sjekke værmeldingen i forkant. Husk at turvett også gjelder på SUP brett, så gi noen beskjed om hvor du skal. Sikkerhet er førsteprioritet.

Bruk kjernemuskulaturen

Kjernemuskulaturen din er sterkere enn armene dine. Bruker du riktige muskler går det lettere, uten at du sliter ut armene.

Husk på vinden

Før du drar ut må du sjekke vindretningen. En grei huskeregel er at du skal padle inn i vinden på vei ut. På den måten hjelper vinden deg tilbake når du er sliten og skal tilbake til land. Blir det for mye vind er det helt greit å sette seg på brettet for å ro.

Slik padler du

Først og fremst må du holde vinkelen på bladet bort fra deg. Her gjør mange feil, men det er slik det gjøres!

Fremover

Roter hoftene og skuldrene mens du holder åren ut over vannet med vinkelen på bladet fremover. Ha hele bladet i vannet og dra det mot deg.

Revers

Hold bladet i vannet bak deg, nær halefinnen på breddet. Ha hele bladet under vann, hold armene rett og vri midjen mens du drar bladet fremover. Padler du i revers på venstre side, går nesa på brettet mot venstre (og omvendt).

Slik snur du på SUP brett

Skal du snu bøyer du knærne og senker armene. Hold åren fremover i vannet med bladet vinkelrett mot brettet. Skyv åren bort fra brettet i en halvsirkelbevegelse, fra nesen til halen.

Klar, ferdig, padle!

Nå er du klar til å prøve deg på SUP brett for første gang! Ikke glem sikkerhetstipsene vi har nevnt, så klarer du deg bra! Og husk, det er ingen skam å mageplaske litt i begynnelsen. Ikke gi opp, så lover vi deg at du vil få det mye gøy med ditt paddle board!

Kilder:

Guidesiden

Forbrukerliv

Wikipedia 

Getfitness

Youtube